В много британски супермаркети рафтовете за зеленчуци са празни - особено

...
В много британски супермаркети рафтовете за зеленчуци са празни - особено
Коментари Харесай

Във Великобритания: По три краставици и две салати на човек

В доста английски супермаркети рафтовете за зеленчуци са празни - особено дефицитни сега са доматите, краставиците и чушките, заради което за продажбите им са въведени ограничавания, осведоми АРД. Основна причина за дефицита са слабите реколти в Южна Европа и Северна Африка.

Във веригите " Теско "  и " Алди "  могат да се купят единствено по три краставици, а и за доматите и чушките е въведен предел, оповестява Би Би Си. Третата по величина верига на английския пазар - " Асда "  - пък е въвела ограничавания в продажбите на зелени салати и карфиол: на клиент се поставят по две бройки.

Както отбелязва АРД, през зимата Великобритания е особено зависима от вноса на зеленчуци - от декември до март 95 % от доматите се внасят.

Цените ще продължат да порастват

Цените на питателните артикули във Англия набъбнаха значително - най-вече заради Брекзит. Митата усилват разноските на компаниите, а това дава отражение и върху потребителските цени. Влияние оказва и дефицитът на личен състав - в прибирането на реколтата се включват доста по-малко хора, в сравнение с преди излизането от Европейски Съюз.

Още един фактор за повишаването е войната в Украйна - поради увеличените енергийни цени английските производители употребяват оранжериите по-рядко. А и измененията в климата не са без значение: лятото във Англия бе доста горещо, а през декември ниските температури се задържаха дълго време, което засегна морковите, пащърнака, зелето и карфиола, отбелязва АРД. Това евентуално ще докара и до идващ растеж на цените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР